Bill Gates

Bill Gates.jpeg

Bill Gates este co-fondator (împreună cu Paul Allen) al giganticei companii Microsoft Corporation și este considerat a fi cel mai bogat om din lume.
Citind un articol în numărul de ianuarie 1975 a revistei Popular Electronics care vorbea despre capabilitățile lui Altair 8800, Gates i-a contactat pe cei de la Micro Instrumentation and Telemetry Systems, MITS pe scurt, creatorii noului microcomputer, pentru a îi informa că el împreună cu Paul Allen lucra la un interpretator BASIC pentru platforma Altair. În realitate Allen și Gates nu dețineau un Altair și nici nu scriau vreun program pentru acesta, dorind doar să stârnească interesul companiei MITS. Ulterior, președintele companiei, Ed Roberts, a acceptat să îi întâlnească pe Gates și Allen pentru o demonstrație, iar în următoarele câteva săptămâni cei doi au creat un emulator pentru Altair care lucra pe BASIC. Paul Allen a fost angajat la MITS, iar Bill Gates a lipsit o perioadă de timp de la Harvard pentru a se putea dedica parteneriatului său cu Allen. Parteneriatul celor doi s-a numit „Micro-soft” având primul sediu la Albuquerque. La un an de la înființarea parteneriatului, cratima a fost scoasă, iar numele de „Microsoft” a fost înregistrat la Oficiul Secretariatului din New Mexico. Bill Gates nu s-a întors niciodată la Harvard să-și termine studiile.
Încă de la început, se pare, pirateria a fost populară în rândul fanilor BASIC-ului celor de la Microsoft întrucât iubitorii de calculatoare la vremea respectivă au reușit să pună mâna pe o copie scăpată înainte de data lansării, iar Bill Gates a formulat o scrisoare către cei de la MITS în care li se adresa în mod expres faptul că MITS nu poate continua să producă, să distribuie și să mențină un soft de calitate fără plată. Deși scriosarea nu a avut success în rândul amatorilor de calculatoare, Gates a insistat pe ideea că programtorii trebuiau să-și primească banii pentru codurile programelor dezvoltate. În 1976, Microsoft a devenit independentă față de MITS și a continuat să dezvolte limbaje de programare pentru diferite sisteme.
În primii ani ai Microsoft, fiecare angajat avea responsabilități față de afacerile accestiea. Bill Gates avea grijă de afacerile companiei, dar în același timp se dedică și dezvoltării programelor.Adeseori, Gates citea fiecare linie de cod înainte că acestea să fie publicate sub numele companiei sale, și le rescria dacă el consideră acest lucru ca fiind necesar. Compania este arhicunoscută în prezent și a rămas în istorie drept cea mai mare companie de software din întreaga lume.